Την Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του Ν. 4710/2020, σχετικά με την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας και τις επιδοτήσεις που πρόκειται να χορηγηθούν σε όλους τους πολίτες για την αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων τους με νέα «καθαρά» ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα και σκουτεράκια.

Η νέα πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων βρίσκεται ήδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://kinoumeilektrika.ypen.gr, και αναμένεται να «ανοίξει» για την υποβολή αιτήσεων στις 24 Αυγούστου 2020. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, μέσω της πλατφόρμας θα επιδοτηθούν 15.000 αυτοκίνητα και 12.500 δίκυκλα, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πάνω από 27.500 ωφελούμενοι, κάνοντας σαφές ότι το πρόγραμμα είναι για όλους. Δεδομένης της ζήτησης και του ενδιαφέροντος που ήδη υπάρχει για το πρόγραμμα, η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει το ποσό του προϋπολογισμού.

Τι ποσό δικαιούμαι;

Για τους ΙΔΙΩΤΕΣ που επιθυμούν να προβούν στην αγορά ή μίσθωση ενός ηλεκτρικού οχήματος, και ειδικότερα δίκυκλου, τα ποσά είναι τα εξής:

  1. Για την αγορά δικύκλου ή τρίκυκλου το οικολογικό bonus αναλογεί στο 20% της αξίας με μέγιστο ποσό τα 800€
  2. Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, δίνεται ποσοστό 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800€
  3. Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 30.000€, η επιδότηση αναλογεί στο 20% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 6.000€, ενώ αυτοκίνητο Λιανικής Τιμής Προ Φόρων από 30.001€ έως και 50.000€ η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 6.000€.

Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν φορτιστή, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα επιπλέον επιδότησης 500€, αρκεί να αποδεικνύεται ότι μπορούν να τον εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητο χώρο.

Επιπλέον επιδότηση δικαιούνται οι ειδικές κατηγορίες που περιλαμβάνουν τους πολύτεκνους και τα Άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον 1.000€ για την αγορά αυτοκινήτου ή 500 ευρώ για την αγορά δικύκλου, τρικύκλου και ποδηλάτου.

Τέλος, δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα απόσυρσης παλαιού οχήματος το οποίο έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα από την 1.1.2013 και πίσω ενώ βρίσκεται στην ιδιοκτησία του αιτούντος τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η απόσυρση αυτοκινήτου επιβραβεύεται με 1.000€ ενώ αυτή του δικύκλου με 400€. Να τονίσουμε πως η απόσυρση δεν ισχύει για τα ποδήλατα.

Για τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής υπόστασης, το πρόγραμμα τους επιδοτεί ως εξής:

  1. Ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα, με ποσοστό 20% επί της αξίας τους και μέγιστο ποσό τα 800€.
  2. Αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000€ , με ποσοστό 15% και μέγιστο ποσό οικολογικού bonus τις 5.500€
  3. Αμιγώς ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα μάζας έως 3,5 τόνων , με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (μέγιστη αξία οι 50.000€) και μέγιστο ποσό τις 5.500€
  4. Υβριδικά plug in επαγγελματικά οχήματα (χαμηλών ρύπων έως 50γρ/χλμ) μάζας έως 3,5 τόνων, με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (μέγιστη αξία οι 50.000€) και μέγιστο ποσό τις 4.000€

Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα απόσυρσης ενός αυτοκινήτου και ενός δικύκλου, με ποσό 1.000€ και 400€ αντίστοιχα.

Πώς κάνω την αίτηση και πώς παίρνω τα λεφτά;

Η αίτηση για το περιβαλλοντικό bonus γίνεται ηλεκτρονικά στο http://kinoumeilektrika.ypen.gr. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις από τις 24 Αυγούστου. Ο ωφελούμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο taxisnet, θα βρίσκει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του , θα επιλέγει την κατηγορία οχήματος , το μοντέλο κα την αξία, θα δηλώνει εάν επιθυμεί οικιακό φορτιστή (μόνο φυσικά πρόσωπα), απόσυρση και εάν υπάγεται στις ειδικές κατηγορίες (μόνον φυσικά πρόσωπα και ΕΔΧ ΤΑΞΙ) και στην συνέχεια θα επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να υποβάλει οριστικά την αίτηση.

Η αποδοχή της θα γίνεται σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ο ωφελούμενος θα ενημερώνεται άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα και στην συνέχεια εφόσον αγοράσει ή μισθώσει το όχημα για το οποίο επιδοτείται έχει την δυνατότητα υποβολής του αιτήματος καταβολής του οικολογικού bonus.

Δίνεται η δυνατότητα και ενός ενδιάμεσου σταδίου, αυτού του αιτήματος τροποποίησης, στην περίπτωση που ο ωφελούμενος μεταξύ της αρχικής υποβολής και του αιτήματος πληρωμής αποφασίσει να αγοράσει ή μισθώσει διαφορετικό όχημα (της ίδιας όμως κατηγορίας) από αυτό που αρχικά είχε δηλώσει.


Έτσι για παράδειγμα εάν κάποιος αρχικά είχε επιλέξει να επιδοτηθεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Χ έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει το αίτημα μου μόνον εφόσον επιλέξει να επιδοτηθεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Υ, ομοίως για δίκυκλο ή ποδήλατο.

Στην πλατφόρμα θα αναρτηθούν σύντομα αναλυτικά όλα τα δικαιολογητικά.

Ηλεκτροκίνηση Μπακώσης

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αίτηση θα πρέπει να υπάρχει επίσημη προσφορά για το κόστος του οχήματος. Στην Ηλεκτροκίνηση Μπακώσης θα σας παράσχουμε την απαιτούμενη σφραγισμένη προσφορά για το επιθυμούμενο όχημα, στις ανταγωνιστικότερες τιμές στην αγορά. Χωρίς αυτή, η αίτηση θα επιστρέφεται στον αιτούντα μέχρι την προσκόμισή της.

Μπορείτε από τις 7 Αυγούστου, την επίσημη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, να έρθετε στα καταστήματά μας και να επιλέξετε το ηλεκτρικό σας scooter ή ποδήλατο. Όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, «Η 7η Αυγούστου είναι «η ημέρα που το ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ξεκινάει επίσημα, υπό την έννοια ότι μπορεί ο ενδιαφερόμενος για συμμετοχή στη δράση να κάνει την δαπάνη. Δηλαδή, να παραγγείλει ένα από τα επιλέξιμα οχήματα, να δώσει προκαταβολή, να το αγοράσει».

Επισκεφτείτε τώρα το Ηλεκτρονικό μας Κατάστημα για να επιλέξετε το όχημά σας και να συγκρίνετε τις τιμές.

Περισσότερες πληροφορίες

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, Δευτέρα, η ειδική ιστοσελίδα για το ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ (http://kinoumeilektrika.ypen.gr ) θα είναι στον αέρα και θα παρέχει on line πολλές χρηστικές πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους. Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του help desk με 5 τηλεφωνικές γραμμές και την δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος αλληλογραφίας (στη διεύθυνση [email protected]) για να απαντώνται τα ερωτήματα των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας δίνεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών : 2131513640 , 2131513643, 2131513797, 2131513124 , 2131513139 , ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία θα γίνεται μέσω του email: [email protected].

1